YAZARLAR

Dikkat Narsist Çıkabilir!

Duygusal manipülasyon nedir?

Günümüzde sıklıkla bahsedilen manipülasyon sorunu özellikle çiftler arasında daha çok dile gelmektedir. Modern toplum oluşumuzla beraber giderek kaygı uyandıran bu durum, ilişkiler içinde güç gösterisine yol açabilir.

İkili ilişkilerde hemen elde edilen tatmin olma duygusu bizi çatışmalara karşı daha az savunmasız hale getirebilir. Ortaya çıkabilecek olan sorunlarda çiftler haklı olmak ve haklı kalmak için hedefe yönelik küçük entrikalar yapabilir. Eğer çiftlerden biri narsistik kişilik özelliklerini taşıyorsa, bu durumun kontrolden çıkması kaçınılmaz bir sondur. Bu kişiler partnerlerinin kişiliklerini keyfince değiştirmek için sistematik bir şekilde duygusal manipülasyon uygular. Zararsız bir şekilde inandığınız şeyleri sorgulamaya başlarsınız ve endişeli hissedersiniz. Bu sayede karşı tarafı istediği gibi şekillendirirken, arzu ettiği her şeyi yaptırır hale gelir.

Peki ilişkinizde duygusal manipülasyon kurbanı olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz?
Eşinizle olan tartışmalarınızda sürekli olarak suçluluk duygusu oluşuyorsa,
Eşiniz istediği olmadığında tüm kozlarını sizi suçlu hissettirmek için kullanıyorsa,

Düşünceleriniz önemsenmiyor ve kendinizi kanıtlamak için sürekli birilerinin şahitliğine ihtiyaç duyuyorsanız,

Hislerinizle alakalı eşinize dürüst olamıyorsanız ve hislerinizi eşinize odaklı şekilde uyumlanarak dile getiriyorsanız,

Hatanızın olmadığını bildiğiniz halde özür dilemek zorunda kalıyorsanız,

Eşinizi mutlu etmeye çalışırken kendinizi değersiz hissediyorsanız,

Kendinizi aşağılanmış hissederken eşinizin bu durumdan yararlandığını düşünüyorsanız,

Eşiniz eleştiri kabul etmiyor ve hatalarını düzeltmek yerine yaptıklarını savunuyorsa,

Sürekli eşinizi memnun etmeye çalışıyorsanız,

Etrafınızdaki dostlarınız giderek sizden uzaklaşıyorsa,

Eşiniz duygularını dile getirmek yerine dolaylı yoldan sizi sürekli eleştiriyorsa,

Kendinizi eşinize karşı bağlı değil de bağımlı hissediyorsanız, ilişkiniz için tehlike çanları çalıyor olabilir.

Tüm bunlar iyilikten, iyi olmaktan ve empatiden uzak tutumlardır. Gerçek hedefini gizleyen kimseler için strateji uygulamak kaçınılmazdır. Narsistik kişilik özelliklerini taşıyan partnerler karşısındakinin varlığını sadece kendi üzerinden değerlendirir. Kalıcı duygu hissedemezken, sözel olarak sizi ne kadar çok sevdiğinden veya istediğinden çok rahatlıkla bahsedebilir. Fakat davranışlarıyla tam tersi yönde hareket eder. Kendini ideal bir imge olarak yansıtırken, aslında kurbanını kendi ihtiyaçlarını gidermek için etki altına almaya çalışır. Kendisinin vazgeçilmez bir insan olduğunu kanıtlaması için öncelikle baştan çıkartır ve abartılı bir ilgi gösterir. Siz abartılı davrandığının farkına varsanız bile, bu durumu önemsizleştirirsiniz. Oysa bu bir hatadır. Abartılı davranışlarını fark ettiğiniz anda geri çekilmek en doğru seçenektir. Bu geri çekilme narsist kişilik özelliklerini taşıyan biri için tehlike demektir. Bu yüzden de kendi oyununu devreye sokar ve yoğun olan ilgisini bir anda geri çeker ve sizi böylelikle geri kazanır. Bu „verme-geri alma“ gitgeli sizde eksiklik duygusu yaratır ve ona ihtiyacınız olduğunu düşünürsünüz. Bu davranış biçimi narsistik kişilik yapısının en büyük özelliğidir.

Eğer ilişkiniz size en başında „gerçek olamayacak kadar güzel“ geliyorsa, aynı zamanda da rahatsızlık duygusu hissediyorsanız dikkatli olun. Kendinizle kalacağınız bir güven alanı oluşturun. Öncelikle kendi içgüdülerinize güvenin. Neden rahatsızlık duyduğunuz hakkında düşünün. Duygu günlüğü tutarak düşünce kalıplarınızın farkına varın. Kendinizi değerli hissettiren şeylerin listesini yapın. Eğer bu durumla başetmekte zorlanıyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanından destek alabilirsiniz.

 

ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert