GENÇLİKYAZARLAR

Çocuklara Güneş Ol!

Vücudunuz sizin ve yalnız sizindir!

Doç. Dr. Ayten Zara’nın önderliğinde başlatılan „Karanlığı Arala“ hareketinden geçen yazımda sizlere bahsetmiştim. Şimdi ise çocuklarımızı cinsel istismardan korumak için nasıl bilgilendirmemiz gerektiğinden bahsedeceğim.

Bilgi edinmek tutum geliştirebilmek için önemli bir adımdır. Cinsel eğitimle beraber cinsel istismardan korunmaya yönelik bilgilerin çocuklara ulaştırılması gerekiyor. Bu konularda en büyük adımları atmış olan World Human Relief Derneğinin karanlığı aralamak ve çocuk cinsel istismarının önüne geçmek için sunduğu bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Çocuklarınıza:

1 yaşından itibaren çocukların beden algısı ve güvenliği için yalın bir dil ile: „Bu senin başın, kulakların, gözlerin, ağzın, kolların, göğüslerin, bacakların, ayakların ve özel bölgelerin (cinsel bölgelerini gösterin). Bedeninin ona ait ve çok özel olduğunu“ söyleyin.

3 yaşından itibaren cinsel amaçlı dokunuşları/sevgi amaçlı dokunuşlardan ayırabilmesi için: „Görevinizin ona bakmak, oynamak, sevmek (sevgi amaçlı dokunuşları gösterin), birisi bedenine yanlış bir şey yaparsa hemen size anlatması gerektiğini“ söyleyin.

5 yaşından itibaren: „cinsel amaçlı davranışların; cinsel içerikli konuşma, şakalaşma, laf atma, çıplak fotoğraflarını çekme, çıplak iken gizli veya açık olarak gözetleme, cinsel organları teşhir etme, cinsel organları sürtme, öpme, ovma, cinsel ilişkiyi içerdiğini“ söyleyin.

Sevgi amaçlı dokunuşun „el tutmak, başa ve sırta el ile hafifçe dokunmak, yanaklardan öpmek ve sarılmak olduğunu“ söyleyin.

„Aile üyelerinin, akrabaların, komşuların, öğretmenlerin ve diğer büyüklerin çocuklara yönelik cinsel içerikli davranışlarının kurallara aykırı ve büyük bir suç olduğunu“ söyleyin.

„Tanıdıkları ya da tanımadıkları birinin onları korkutarak, tehdit ederek, kandırarak, ödül ve hediyeler vererek cinsel amaçla yaklaşabileceklerini ve sonra bu suçun bir sır olarak kalmasını isteyebileceklerini“ söyleyin.

„Bedenleri ve birinin cinsel davranışlarına dair bilgilerin sır olarak saklanmaması gerektiğini“ söyleyin.

„Cinsel bölgelerine kimsenin bakmasına, dokunmasına ve bu konu üzerine konuşmasına izin   vermemelerini, cinsel amaçlı bir girişim karşısında bağırmalarını, direnmelerini ve kaçmaları gerektiğini“ söyleyin.

„Kendilerini istismar etmeye çalışan kişileri, güvendikleri birine ihbar etmelerini ve kendilerine inanılıncaya kadar farklı kişilere ihbarda bulunmaya devam etmeleri gerektiğini“ söyleyin.

„İnternet üzerinden kimseyle ev adresleri, telefon numaraları, özel fotoğraflarını paylaşmamaları gerektiğini“ söyleyin.

Farklı sebeplerle psikolojik tedavi gören bireyler incelendiğinde bu kişilerin önemli bir kısmının çocukluğunda cinsel travmalara maruz kaldığı ortaya çıkmıştır. Bu çocuklar sonradan sadece ruhlarında kalan acılarıyla değil, aynı zamanda ruhlarından bedenlerine sirayet eden rahatsızlıklarıyla da mücadele ederler. Tüm bunlara „dur“ diyebilmek için çocuklarımıza cinsel eğitim vermek ve bedenleri hakkında farkındalık kazandırmak zorundayız.

Ebeveyn olarak kuracağınız güven ortamında çocuklarınızın merak ettiği soruları cevapsız bırakmamak çok önemlidir. Çocuklar hayatı soru sorarak daha basit öğrenirler. Bu bilgi edinme alanını onlara kızmadan ve terslemeden sağlarsanız, çocuklarınızı hayata daha emin adımlarla hazırlayabilirsiniz.

ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert