GENEL

Karanlığı Arala

Birlikte Çocuk Cinsel İstismarını Önleyebiliriz!

Çocuk cinsel istismarı çocukları derinden etkiler ve dünyasını şekillendiren içsel haritasını korku, utanç, suçluluk, aşağılanma ve güvensizlikle temellendirir. Yaşadıkları cinsel istismarı paylaşamayan ya da yardım alamayan çocuklarda istismarın etkileri olumsuz yönde artmaktadır. Çocuk cinsel istismarı, istismar türleri arasında ortaya çıkarılması en zor olandır ve çoğu zaman gizli kalır. Özellikle cinselliğin bile konu edilmesi baskılanan toplumlarda cinsel istismarın ne denli ciddi boyutlara ulaşabileceğini tahmin etmek hiç güç değildir. İşte tam da bu sebepten dolayı yetişkinler olarak bu konu hakkında konuşmak, bilgilenmek ve çocukları da doğru şekilde bilgilendirmek zorundayız.  Çünkü çocuk cinsel istismarı hakkında bilinçlenmek, çocukları koruyabilmenin yollarını öğrenmek demektir.

World Human Relief Derneği Başkanı olan Doç.Dr. Ayten Zara önderliğinde başlatılan „Karanlığı Arala“ hareketi çocuk cinsel istismarı hakkında farkındalık yaratmak için oluşturulmuştur. „Cinsel istismar sessiz bir salgındır!“ diyerek bu konuda sesimizi daha gür çıkarmamız gerektiğini vurgulayan bu çalışmayla amacımız, çocukları cinsel istismardan koruyacak bilinci inşa etmektir. Gelin çocuklar için el ele verip sessizliği bozalım ve karanlığı aralayalım. Hızla artan bu acımasız şiddeti önleyebilmek için doğru bilinçlenelim ve çocuklarımızı doğru bilinçlendirelim.

Çocuk cinsel istismarı bir yetişkinin zorlama, kandırma, rüşvet, korkutma, tehdit ve baskı yollarını kullanarak kendi cinsel istek ve hazzı için çocuğu araç olarak kullanmasıdır. Aynı zamanda çocuğun cinsel olarak istismarına göz yummak da cinsel istismardır. Çocuğun özel bölgelerine – göğsüne, kalçasına, genital bölgesine, dudaklarına –  dokunmak veya okşamak – aynı zamanda çocuğun da yetişkin tarafından özel bölgelerine dokundurulması ile başlayan cinsel istismar, çocuğu mağdur ederek şiddetini artırır. Cinsel istismar sır olarak saklandığı müddetçe en ileri aşama olan çocuğun tecavüze uğramasına varan durumlarla karşılaşabiliriz.

Burada önemle vurgulamak istediğim nokta şudur: Cinsel istismarı sadece „Kötü Dokunma“ kavramına sığdırmak doğru değildir. Cinsel istismar aynı zamanda farklı şiddet türlerini kapsayan cinsel yaklaşımlar ve davranışlardır. Bu yüzden istismarın türlerini öğrenmek, bu konuda alacağımız en etkili önlemlerdendir.

Bunlar:

  • Çocuğa cinsel içerikli laflar atmak, şakalaşmak ve konuşmalar yapmak,
  • Çocuğa pornografik film seyrettirmek, fotoğraflar göstermek,
  • Çocuğa cinsel organ göstermek, çocuğun cinsel organlarını göstermesini istemek,
  • Çocuk banyodayken, çıplak iken gizli veya açık olarak seyretmek,
  • Çocuğa insanlar ya da hayvanlarla olan cinsel ilişkiyi seyrettirmek,
  • Çocuğu başkasıyla cinsel etkileşime sokmak ve seyretmek,
  • Çocuğun cinsel edinim sırasında, cinsel pozisyonlarda, çıplak veya yarı çıplak fotoğraflarını çekmek,
  • Çocuğun cinsel bölgelerine (göğüs, vajina, penis, anuş, ağız) el, cinsel organ, ağız ya da aletle dokunmak/sürtünmek/ovmak/öpmek,)
  • Çocuğun, failin cinsel bölgelerine (göğüs, vajina, anuş, ağız) el, cinsel organ, ağız ya da aletle dokunması, öpmesi, ovması veya sürtünmesi için zorlamak,
  • Çocuk ile anal ya da vajinal cinsel ilişkiye (penetrasyon) girmek.

Unutulmamalıdır ki istismarcılar çoğu zaman çocuğun tanıdığı biridir. Bu nedenle çocuğu, cinsel amaçlı yaklaşanların sadece yabancılar değil tanıdık biri olabileceği konusunda da uyarmak önemlidir.

Cinsel istismarın ne olduğunu bilmeyen ve ifade edemeyen çocuklar istismarcıların asıl hedef kitlesidir. Meydana gelen cinsel istismar olaylarının 80%’inden fazlası çocukların bilgisiz, yalnız, korunmasız, gözetimsiz bırakıldığı durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Çocukların kendilerini cinsel istismara karşı koruyabilmesi için onlara cinsel istismarın ne olduğunu ve kendilerine yapılanın suç olduğunu anlatmak gerekir. Dokunma kurallarını öğretirken „bedenin sana ait“ mesajını vermeyi de unutmayın. Ancak bu şekilde kendilerine cinsel amaçla yaklaşan birini reddetmeye ve şikâyet etmeye hakkı olduğunu öğrenebilirler. Aynı zamanda bu eğitimin çocuğa ebeveyni tarafından verilmesi aradaki güven ve bağlılık duygusunu pekiştirir.

Şimdi çocuklarınıza anne baba olmaktan ziyade okul olun, karanlığı aralamak için cinsel istismar hakkında konuşun – bilinçlendirin.

ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert