AVUSTURYASAĞLIKYAN MANŞET

ZORUNLU AŞI TARTIŞMASI BÜYÜYOR

Hükümet Geri Adım Atacak mı?

Avusturya’da büyük tartışmalara, tepkilere ve protesto gösterilerine rağmen zorunlu aşı uygulaması, Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’in de onaylaması ile yasalaştı.

Herkese Zorunlu Olacak
Yasal düzenleme, Halk Partisi (ÖVP), Yeşiller, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Yeni Avusturyalılar Partisi’nin (NEOS) işbirliğinde hazırlandı. Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) dışında bütün partilerin desteğiyle kabul edilen bu yasa ile ülkede 18 yaşından büyük herkesin COVID-19 aşısı yaptırması zorunlu oldu.

İstisnalar Olacak mı?
Aşı zorunluluğu, hamileler, tıbbi engelleri bulunanlar, 18 yaşından küçükler ve son 6 ay içinde corona virüse yakalananları kapsamayacak.

15 Mart’a Kadar Geçiş Süreci
Yetkililer Mart ayı ortasına kadar olan sürede, her hanenin yazılı olarak bilgilendirilmesi amacıyla bir geçiş dönemi olacağını ve bu süre içinde aşı olmayanların bir cezaya çarptırılmayacağını açıkladı.

Cezalar Ne Zaman Başlayacak?
Geçiş sürecinin ardından görevliler vatandaşlardan aşı durumunu belgelemesini talep edecek ve sıkı kontroller uygulayacak. Avusturya’da ana ve ikinci ikametgahı olanların aşı belgelerini ibraz etmemeleri durumunda haklarında yasal işlem başlatılacak. Sokakta, alışverişte veya trafik kontrollerinde de aşı belgesi sorulabilecek.

Cezalar Ne Kadar?
Aşı olmayı reddedenlere 600-3.600 Euro arasında cezalar kesilebilecek, ancak iki hafta içinde aşı olanların cezaları iptal edilecek. Kişi hakkında suç duyurusunun tekrarlanması halinde para cezası da arttırılacak.

Kısıtlamalar Kaldırılıyor
Başbakan Karl Nehammer (ÖVP), „5 Mart’tan itibaren salgınla mücadele kapsamında başvurulan önlemlerin büyük çoğunluğunu kaldırıyoruz. Bu tarihten itibaren gece hizmet veren eğlence yerleri açılacak, büyük etkinlikler herhangi bir sınırlama olmadan yapılacak. Hastane, bakımevleri, toplu taşıma, market ve eczane gibi
kapalı alanlarda ise maske zorunlu olmaya devam edecek.“

Aşı Yasası İptal Edilecek mi?
Avrupa‘da kısıtlamalar adım adım devre dışı bırakılırken, aşı zorunluluğuna tepkiler artıyor. Genel olarak hafif seyreden Omikron varyantının etkisiyle ülkede kısıtlamalar gevşetilirken hükümet, aşıların ağır hastalıklarla mücadelede etkili olduğunu ve yasanın gelecekteki olası kapanmaları önlemek için çıkarıldığını savunuyor. Sağlık Bakanı Wolfgang Mückstein aşı zorunluluğunun kaldırılmayacağını, bu uygulamanın uzun soluklu bir stratejinin  parçası olduğunu söyledi. Başta bazı federal eyaletler olmak üzere yasağın kaldırılması yönünde talepler artarken hükümetin ne yapacağı merak konusu.

ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert