AVUSTURYAMANŞETPOLİTİKA

Avusturya Siyasetinde Müslüman Karşıtı Irkçı Söylemlerde Artış

Rassismus gegen Muslim*innen auf dem Vormarsch

Avusturya’da insan hakları alanında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu SOS Mitmensch’in güncel raporuna göre, 2021 yılında 70 Müslüman karşıtı ırkçı söylem kayıt altına alındı.

Üst Düzey Politikacılar
SOS Mitmensch’in açıklamasına göre, aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (FPÖ) Başkanı Herbert Kickl ve FPÖ’lü Ulusal Meclis Başkanlarından Norbert Hofer gibi çok sayıda FPÖ üst düzey politikacısının yanı sıra, Halk Partili (ÖVP) Entegrasyon Bakanı Susanne Raab gibi ÖVP’den politikacılar da Avusturya’da yaşayan Müslümanların dışlanmasına ve ‘değersizleştirilmesine’ dahil oldular.

Nefret Körükleniyor
Kuruluşun basın sözcüsü Alexander Pollak, „Yüksek siyasi konumlardaki kişilerin, önyargıları ve hatta bazen doğrudan sırf dini inançları nedeniyle bazı insanlara yönelik nefreti körüklemek için konumlarını kötüye kullanmaları şok edicidir.“

Müslüman Karşıtı Irkçı Eğilimler
Pollak ayrıca, SOS Mitmensch tarafından belgelenen ırkçılık vakaların, FPÖ parti yönetiminin neredeyse tamamını kapsadığını açıkladı. Buna ek olarak, Entegrasyon Bakanı Susanne Raab’ın bu ülkedeki Müslüman kızların sadece „misafir“ olduğu şeklindeki açıklamalarını örnek olarak vererek, ÖVP’nin bazı kesimlerinde Müslüman karşıtı ve ırkçı eğilimler de tespit edilebildiğini vurguluyor.

Önyargı ve Nefret İdeolojisi
SOS Mitmensch’e göre, 2021 yılında FPÖ, korona pandemisini birkaç Müslüman karşıtı sahte ve komplo hikâyesi dalgasının tetikleyicisi olarak yeniden kötüye kullandı. Yinelenen bir motif, başörtüsü takan kadınların etiketlenmesi oldu. SOS Mitmensch, Müslüman karşıtı ırkçılığın dini eleştirel bir şekilde incelemekle ilgili olmadığını, yalnızca önyargı ve nefret ideolojisi temelinde insanların toplu olarak değersizleştirilmesi ve dışlanmasıyla ilgili olduğunu önemle vurguluyor.

SOS Mitmensch’ten Örnek Çalışma
Alexander Pollak, „Müslüman karşıtı değersizleştirme, dışlama ve düşman imajı kampanyaları konusunda farkındalığı artırmak için, şimdi ilk kez Müslüman karşıtı ırkçılığa ilişkin açıklayıcı bir internet sayfası yayınladık. Örnek olay incelemelerini kullanarak Müslüman karşıtı ırkçılığın ne olduğunu, nasıl oluştuğunu, ne yaptığını ve ırkçı ifadelerin meşru eleştiriden nasıl ayrıldığını açıklıyoruz.“

Almanya ve Norveç Örnek Alınmalı
Pollak son olarak, „Avusturya federal hükümetini, Müslümanlara yönelik düşmanlıkla mücadele etmek için komitelerin kurulduğu Almanya ve Norveç gibi ülkeleri örnek almaya çağırıyoruz. Hükümetin Müslüman karşıtı ırkçılığa karşı herhangi bir önlem almamış olması ciddi bir eksikliktir. Şimdiye kadar hükümet tarafından bu konuda kabul edilmiş bir tanım bile yapılmadı.“

Açıklayıcı İnternet Sayfası İçin Link:
https://www.antimuslimischer-rassismus.at/

ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert