SAĞLIKYAZARLAR

Doç. Dr. Sebiha Ünal: ‘‘Otizmli kişiler için spor terapisinin önemini ve faydalarını mı sorguluyorsunuz’’

Evet, spor terapisi otizmli bir kişiye eğer spor ilgi alanı ise faydalı olabilir. Pozitif Zihin Yönteminde de belirtildiği gibi ilgi alanı çok önemli. Amaç kişinin ilgi alanını kullanarak bilgiye açık olmasını sağlayıp zayıf olan yönlerini geliştirmek.

Spor otizmli bireyin ilgi alanı ise faydaları nelerdir?
Spor, zevk ve memnuniyet duyguları üreten aktiviteler ve deneyimlerle ilgilidir. Otizmli kişilere yaratıcılığı ifade etme, yeni beceriler elde etme ve ustalaşma fırsatı veriyor. Spor, özellikle otizmli insanlar için sosyal beceriler, fiziksel yetenek ve motivasyonu artırma için önemli olabilir. Bu aktiviteler otizmli birey için artan özgüvene zemin hazırlayabilir.
Spor ve boş zaman aktivitelerine katılım, otizmli bireylerin belirli bir spor veya aktiviteye özgü becerileri öğrenmelerini sağlar. Ancak daha da önemlisi, bu programlara katılım, okul ve iş gibi ortamlarda uygulanabilecek daha genel becerilerin geliştirilmesine de yardımcı olur. Bu nedenle ilerleme sadece belirli programlarda değil, yaşamın diğer alanlarında da görülebilir.
Faydaları bir araya getirmek, gereken çabadan daha ağır basıyor!
* Spor, kapsayıcılığı ve yaşam kalitesini teşvik etmede önemlidir.
* Özgüveni arttırır.
* İnsanlara kendi seçimlerini yapma fırsatı verir.
* Memnuniyet, zevk sağlar.
* Otizmli bireylerin toplumlarının bir parçası gibi hissetmelerini ve dahil olmalarını sağlar.
* Yeni kişiler ve arkadaşlar edinme ve geliştirme fırsatı sağlar.
* Spor ve egzersiz programları fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirebilir.
* Ebeveynlere ve diğer yetişkinlere olan güveni azaltır.
* Bağımsızlığı artırır ve bu da fırsatların artmasına neden olan bir şey.

Otizmli çocuklar için spor aktiviteleri hakkında sık sorulan üç soru
1) Çocuğumun nelerden hoşlandığını nasıl anlarım?
Çocuğunuzun becerileri ve ilgi alanları bağlamında çalışın.
Çocuğunuza belirli bir şeyin ona uyduğunu görmek için belirli bir süre boyunca birden fazla aktivite deneme fırsatı verin.
Çocukların sınırlı ilgi alanları olabilir, bu nedenle onları eğlence aktivitelerine dahil etmek bazen geleneksel boş zaman aktivitelerine katılmayı gerektirebilir. Çoğu zaman, boş zaman becerileri özellikle otizmli bireylere öğretilmelidir. Bu becerileri çocuklarınıza öğretmek güvenlerini artıracak ve sonuç olarak eğlence programlarına, kulüplere veya takımlara katılmaya daha fazla ilgi duymalarını sağlayacaktır. Bunu çözmenize yardımcı olmak için teknolojiyi de kullanabilirsiniz. Wii oyun sistemi, çocuğunuzun video oyunlarına olan ilgisi ile gerçek dünyadaki aktiviteler arasındaki boşluğu kapatabilecek sportif aktivite simülasyonları sağlar.

2) Kötü giden bir durumla nasıl başa çıkarım?
Bir eğlence aktivitesinin ne kadar işe yaramasını isterseniz isteyin, her zaman işe yaramama ihtimali vardır. Değiştiremeyeceğiniz zor veya rahatsız edici durumlarla karşılaşabilirsiniz. İleriyi planlamak ve alternatif bir planla hazırlanmak önemlidir. Oğlunuzu / kızınızı yüzme takımına tam olarak entegre etmek için ihtiyacınız olan desteği alamıyor olabilirsiniz, ancak başka bir plan çocuğunuzun ve bir kardeşinizin her iki çocuğun da başarılı hissetmesini sağlayacak yarışlar kurmasını sağlayabilir.
Benzer deneyimlere sahip otizmli çocukların diğer ebeveynlerinden de destek almak inanılmaz derecede yardımcı olabilir. Birbirinize sizin için neyin işe yaradığı hakkında öneriler sunabilirsiniz ve çok geçmeden, sadece bir gün önce sizi üzen kötü giden bir deneyime gülüyor olabilirsiniz. Otizmli çocuğu ve yakını olan ailelerle iletişim kurun ve bu konuda birbirinize destek olun.

3) Otizmli çocuklar için bazı eğlence aktivite örnekleri nelerdir?
Bazı eğlence ve boş zaman aktivitelerinin sosyal bileşeni, otizmli çocuklarınız için bazı aktiviteleri daha tatmin edici ve keyifli hale getirebilir.
Farklı ülkelerin parasını biriktirme, kart veya masa oyunları oynama, çizim ve fotoğrafçılık gibi hobiler de zevk için fırsatların yanı sıra spektrumdaki bireylerde daha fazla özgüven ve motivasyon sağlayabilir.
Pist, Kayak, Yürüyüş, Golf, Bisiklet veya Kros gibi bireysel spor aktiviteleri, otizmli bireylerin strese neden olabilecek sosyal etkileşimler olmadan aktiviteye katılmalarına izin verir. Bazı topluluklar, çocuğunuzun beyzbol veya hokey gibi bir takım sporuna katılması için gereken desteği sağlayabilecek otizme özgü spor takımlarına sahiptir.

Nereden Yardım Alabilirim?
Otizm Uzmanlık Merkezlerimizde veya farklı bir merkezde terapötik otizm uzmanları olarak da adlandırılan spor otizm terapistleri, otizmli bireyler için tedavi hizmetleri ve spor aktiviteleri sunmaktadır. Sanat ve el sanatları, hayvanlar, spor, oyunlar, dans ve hareket, drama, müzik ve sosyal geziler de dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanan terapistler, otizmli kişilerin fiziksel, zihinsel ve duygusal refahını geliştirir ve korur. Spor terapistleri ayrıca bireylerin depresyonu, stresi ve kaygıyı azaltmalarına, güven oluşturmalarına ve daha fazla bağımsızlığın tadını çıkarabilmeleri için etkili bir şekilde sosyalleşmelerine yardımcı olabilir. Buna ek olarak, terapistler otizmli insanlara topluluk kaynaklarını nasıl kullanacaklarını ve eğlence faaliyetlerine nasıl katılacaklarını öğreterek topluma entegre olmalarına yardımcı oluyor.
Burada önemli olan, doğru bir teraptistin otizm konusunda eğitilmiş olması. Konu kişinin spor aktivitesinde bulunması değil, kişinin ilgi alanı sporu kullanarak bu sayede zayıf olan yönlerini geliştirmek…

Doç. Dr. Sebiha Ünal, Psikolog/Otizm ve ilişki uzmanıdır, Türkiye ve Avrupa’da otizmle ilgili araştırma ve farklı çalışmalarda bulundu ve şu an bulunmakta. Hollanda, Belçika ve Türkiye’de şu an kendi Otizm Uzmanlık Merkezleri ve Otizm Akademisi’nde (AECSU-AASU) tedavi ve eğitim veriyor. Kendi yaptığı bilimsel araştırmalar ve çalışmalar sonucunda pozitif bakış açısının otizmli kişilerde ne kadar güzel sonuçlar getirdiğini gördü ve bu yüzden uzmanlık alanını pozitif psikoloji ile geliştirdi ve kendi geliştirdiği yöntem olan Pozitif Zihin Yöntemi (PZY) ile Türkiye, Hollanda ve Belçika’da da bulunan Otizm Uzmanlık Merkezleri’nde şimdiye kadar 600’ün üzerinde otizm uzmanı yetiştirdi, yetenekleri vurgulamanın ve bunlara yönelmenin otizmin zayıf yönlerinden daha da önemli olduğunu düşünüyor.

 

ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert