DÜNYAKADINMANŞET

AVRUPA’DAN KADINA KARŞI ŞİDDETE SAVAŞ

EU-weites Gesetz zur Bekämpfung von Gewalt gegen Frauen

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, tüm üye ülkelerde kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadele için AB çapında uygulanmak üzere yeni kurallar çıkarmayı ve 27 üye ülkenin tamamında şiddetin suç sayılmasını uyumlu hale getirmeyi planlıyor.

HER ÜÇ KADINDAN BİRİ FİZİKSEL YA DA CİNSEL ŞİDDET MAĞDURU
Avrupa Birliği verilerine göre, ortalama her üç kadından biri 15 yaşına kadar fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Her iki kadından biri cinsel tacize ve her yirmi kadından biri de tecavüze uğruyor.

DAHA YÜKSEK ve TEK TİP CEZALAR
Üye ülkelerin daha yüksek azami cezalar verme hakkına sahip olması gerektiğini belirten AB Komisyonu yetkilileri, „Tecavüz için sekiz yıl ve kadın sünneti için beş yıl hapis cezası olan bir ‘asgari azami ceza’ getirilmesini, ayrıca tecavüz suçunu, kadın sünnetini ve siber şiddetin tek tip ve kesinlikle ceza gerektiren suçlar kabul edilmesini öneriyoruz. AB üye ülkelerinin çoğu zaten kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti bir suç olarak görse de amacımız, AB genelini kapsayan ortak yasalardır.“

ADALET ve EŞİTLİK ZAMANI
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, „Avrupa’nın kadınların yanında olmasını, kadına şiddetin önlendiği, kınandığı ve yargılandığı bir toplum istiyorum. Adaleti ve eşitliği sağlamanın zamanı geldi.“

SAVAŞTAN KAÇANLARA DESTEK
AB’nin Eşitlikten Sorumlu Komisyon Üyesi Helena Dalli, „Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasından sonra 2 milyondan fazla Ukraynalı kadın ve çocuk ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldı. Bu yasa önerisi kadınların ve çocukların insan tacirlerinin sömürüsüne maruz bırakılmamaları adına çok önem kazandı. Ayrıca tecavüzün Ukrayna’da ‘bir savaş silahı olarak’ kullanıldığının da bilinmesi gerekiyor. Çatışmalardan kaçan kadınlar da dahil, belirli gruplardaki kadınlara çok ciddi destek olunmalı.“ dedi.

AB KOMİSYONU’NUN ŞİDDETE KARŞI ÖNERDİĞİ KURALLAR
*Rıza eksikliği, kadın sünneti ve siber şiddete dayalı tecavüz, AB genelinde suç haline getirilecek.
*Mahrem görüntülerin rıza dışı paylaşılması, siber takip, taciz ve şiddet veya nefrete teşvik suç sayılacak.
*Mağdurlar cezai takibat sırasında tazminat talep edebilecek.
*Mağdurlar, ücretsiz yardım hatları ve kriz merkezleri aracılığıyla yeterli ve uzmanlaşmış koruma ve destek talep edebilecek.
*Silahlı çatışmalardan kaçan kadınlar da dahil olmak üzere, risk altındaki gruplara destek sağlanacak.
*Mağdurların adalete erişimi güçlendirilecek. AB’de tek noktadan bir yardım mekanizması hayata geçecek.

Avusturya’da Şiddete Karşı Kadınlara Yardım Hattı / Frauenhelpline gegen Gewalt: 0800 222 555

 

EU-Kommissionschefin Ursula von der Leyen:
„Ich möchte eine Gesellschaft, in der Gewalt gegen Frauen verhindert, verurteilt und verfolgt wird, wenn sie geschieht. Es ist an der Zeit, für Gerechtigkeit und Gleichheit zu sorgen.“

ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert